top of page

Spis dig til smukkere hud

Opdateret: 25. jan.

frugt og grønt
Frugt og grønt er godt for huden

Hvis du vil have glødende hud, har det gamle ordsprog 'du bliver, hvad du spiser' aldrig været sandere. Disse ernæringstips hjælper dig med at fodre din hud indefra og ud.1. Spis mindst fem portioner frugt og grøntsager hver dag


Frugt og grøntsager indeholder kraftige antioxidanter, der hjælper med at beskytte huden mod celleskader forårsaget af frie radikaler. Frie radikaler, rygning, forurening og sollys kan forårsage rynker og alderspletter. Spis en regnbue af farverige frugter og grøntsager, og sigt gerne mod mindst fem portioner om dagen. Betacaroten, der findes i gulerødder, søde kartofler og græskar, og lutein, der findes i grønkål, papaya og spinat, er potente antioxidanter, der er vigtige for normal hudcelleudvikling og sund hudtone.


2. Spis nok C-vitamin


C-vitamin styrker immunforsvaret
C-vitamin styrker immunforsvaret

C-vitamin er også en supergod antioxidant. Det er nødvendigt for at understøtte immunsystemet, fremme strålende hud og hjælpe sår med at heles ordentligt. De bedste kilder er solbær, blåbær, broccoli, guava, kiwifrugter, appelsiner, papaya, jordbær og søde kartofler. C-vitamin er nødvendig for at producere kollagen, der styrker kapillærerne og nærer huden.


3. Undgå "elevatorkure"


Undgå elevatorkure  - de skader huden
Undgå elevatorkure - de skader huden

Går du igen og igen på elevatorkure, hvor du taber dig - kun for at tage på igen? Det kan virkelig gøre skade på din hud og forårsage slap hud, rynker og strækmærker. Det er altid bedst at spise en sund og afbalanceret kost, hvis vægttab er dit mål.


4. Få masser af selen


selen

Selen er en meget stærk antioxidant, der ligesom andre antioxidanter - bl.a. vitamin E og C - understøtter immunsystemet. Undersøgelser tyder på, at en selenrig diæt kan hjælpe med at beskytte mod hudkræft, solskader og alderspletter. Du kan øge dit indtag af selen ved at spise paranødder. Blot fire nødder giver den anbefalede daglige mængde (RDA). Bland paranødder med andre frø, der er rige på E-vitamin, som en snack eller salat-topping. Andre gode kilder er fisk, skaldyr, æg, tomater og broccoli.5. Spis nok E-vitamin


Avocado indeholder E-vitamin, som gavner huden
Avocado indeholder E-vitamin, som gavner huden

E-vitamin beskytter huden mod oxidativ skade - (celleskade) - der understøtter sund hudvækst. Fødevarer med et højt niveau af vitamin E omfatter mandler, avocado, hasselnødder, pinjekerner, solsikke- og majsolier.


6. Drik seks til otte glas vand om dagen


Vand er godt for huden
Vand er godt for huden

Huden har brug for fugt for at forblive fleksibel. Selv mild dehydrering får din hud til at se tør, træt og let grå ud. Drik seks til otte glas vand om dagen. Hvis du arbejder på et kontor, kan du evt. opbevare en stor flaske vand på skrivebordet med citron eller agurk - for at minde dig om at drikke mere vand! Urtete og koffeinfri te er også godt. Glem ikke, at nogle frugter og grøntsager, såsom vandmelon, courgette og agurk, også bidrager med væsker. Den ekstra fordel er, at de mineraler, de indeholder, øger den hastighed, der hydrerer din krop og hud. Forsøg at undgå rygning og overdrevet alkoholforbrug, da begge dele vil ælde huden hastigt.


7. Spis noget sundt fedt


valnødder indeholder enkeltumættede og flerumættede fedtstoffer
Valnødder indeholder enkeltumættede og flerumættede fedtstoffer

Enkeltumættede og flerumættede fedtstoffer - de typer, der findes i avocado, fed fisk, nødder og frø - giver dig essentielle fedtsyrer, der fungerer som en naturlig fugtighedscreme for din hud, holder den smidig og forbedrer elasticiteten.


8. Vælg Omega 3


omega 3
Omega 3 findes bl.a. i fed fisk

Sørg for at få nok omega-3 fedtstoffer. Disse er essentielle fedtsyrer, hvilket betyder, at de ikke kan fremstilles i kroppen, men skal opnås gennem kosten. Du finder omega-3'er i fed fisk og plantekilder som hørfrø og deres olie, chiafrø, valnødder og rapsolie. Omega-3 fedtstoffer tilskynder kroppen til at producere antiinflammatoriske forbindelser, som kan afhjælpe inflammatoriske hudsygdomme som eksem og psoriasis.


9. Spis flere phytoøstrogener


 holder hormonbalancen i orden
Phytoøstrogenholdig kost

Phytoøstrogener er naturlige kemikalier, der findes i plantefødevarer (phyto fra det græske ord for plante). De har en struktur, der ligner strukturen i det kvindelige kønshormon østrogen - og det har vist sig at hjælpe med at holde vores naturlige hormoner i balance. Der findes forskellige typer, nogle findes i sojabønneprodukter (isoflavoner) som tofu, mens andre findes i fibre fra fuldkorn, frugt, grøntsager og hørfrø (lignaner).

Husk at spise phytoøstrogenrig soja, fuldkorn, frugt og grøntsager som en del af en afbalanceret kost!


10. Gå efter kulhydrater med lavt GI


GI-indeks
Fødevarer, der kun langsomt frigiver sukker, er bedst for huden

Det glykæmiske indeks (GI) er et system, der rangerer kulhydratbaserede fødevarer på, hvor langsomt eller hurtigt de nedbrydes i kroppen til glukose. Prøv at spise masser af bønner, bælgfrugter, grød og andre kulhydrater med lavt GI - langsom frigivelse. Disse frigiver sukker gradvist i blodstrømmen, hvilket giver dig en jævn tilførsel af energi og efterlader dig mere tilfreds og derfor mindre tilbøjelig til at snacke. Undgå højt GI-kulhydrater som kiks og sukkerholdige drikkevarer, da de fører til produktion af insulin, som beskadiger kollagen og dermed fremskynder rynker.


11. Spis masser af zink


Zink
Zink reparerer hudskader

Zink er involveret i normal funktion af talgkirtlerne i huden (som producerer olie) og hjælper med at reparere hudskader og holde huden blød og smidig. Zinkrige fødevarer inkluderer fisk, magert rødt kød, fuldkorn, fjerkræ, nødder, frø og skaldyr.


Velbekomme

💛Jeanne


Kunne du tænke dig glat hals og skøn hud hele livet?

Det kan du få med ansigtsyoga.

9.651 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page